check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Belastingvoordeel speelt grote rol bij keuze voor elektrische auto

22-03-2023

Waarom kiest een autorijder voor een elektrische auto? En hoe belangrijk is belastingvoordeel bij de keuze voor elektrisch rijden? In het jaarlijkse Nationaal Elektrisch Vervoer (EV) en berijdersonderzoek zijn deze en andere vragen beantwoord. Het onderzoek is een initiatief van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Aan deze 3e editie deden ruim 3.800 EV-rijders mee.

Geen voordeel, geen elektrische auto

Belastingvoordeel speelt een grote rol bij de keuze voor elektrisch rijden. Voor particuliere elektrische rijders is vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (MRB) het belangrijkst.

Als de MRB voor elektrische auto’s na 2025 hoger wordt dan voor vergelijkbare brandstofauto’s, geeft bijna de helft van de privé EV-rijders aan niet langer elektrisch te blijven rijden bij een volgende auto.

Voor zakelijke EV-rijders is de verlaagde bijtelling de belangrijkste financiële reden. 44% van de leaserijders geeft aan dat als het bijtellingsvoordeel na 2025 afloopt bij een volgende auto niet meer te kiezen voor elektrisch.

Na 2025 geen belastingvoordeel

Na 2025 stoppen de voordelen voor elektrisch rijden en zijn de kosten van MRB en bijtelling hoger dan voor een vergelijkbare brandstofauto. Dit komt omdat de bijtelling gebaseerd is op aanschafkosten. Deze zijn bij elektrische auto’s hoger.

Lees meer in het Nationaal EV en Berijdersonderzoek 2022

Publicatie van Salaris Vanmorgen van 14 maart 2023