check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Fiets van de zaak: welk type fiets kan de werknemer leasen?

20-04-2021

De leasefiets is een van de mobiliteitsalternatieven die de zakelijke rijder heeft. De werknemer betaalt hier – net als bij de auto van de zaak – bijtelling over.

Voor alle fietsen van de zaak staat het bijtellingspercentage vast en bedraagt de bijtelling 7%. Hierbij maakt het niet uit hoeveel kilometer je privé of zakelijk rijdt. Uit welke type fietsen kun je kiezen?

Standaardfiets

De standaardfiets is prima geschikt voor mensen die graag zichzelf inspannen naar en van werk of in privétijd. Voor de sportievelingen is er ook de mogelijkheid tot het leasen van een racefiets of een mountainbike.

De gemiddelde catalogusprijs voor een gewone fiets ligt op €844. De bijtelling bij deze prijsklasse komt neer op €59 bruto per jaar.

Elektrische fiets

Als de werknemer graag wat minder intensief wil fietsen, kan een trapondersteuning fijn zijn. Of als je iets meer afstand wilt afleggen is een elektrisch model een goede optie.

Een elektrisch model heeft gemiddeld een catalogusprijs van €1.500 en kost de werknemer per jaar €105 bruto bijtelling. Denk hierbij ook aan elektrische mountainbikes, racefietsen en bakfietsen.

Speed Pedelec

Dit type fiets is in de basis een krachtige elektrische fiets. De trapondersteuning en batterij van dit model geven je de mogelijkheid om snelheden tot 45 km/h te halen. Deze fietsen vallen onder de regelgeving voor bromfietsen en berijders moeten bij dit type fiets een helm dragen.

De catalogusprijs voor dit type fiets begint vanaf circa €3.500 en bijtelling vanaf €245 bruto per jaar.

Leasefiets én leaseauto

Het is voor zakelijke rijders die dicht bij kantoor wonen, maar ook geregeld klanten bezoeken, wellicht interessant om de leasefiets te combineren met een leaseauto. Op kantoordagen neemt de werknemer de fiets en op dagen dat hij klantbezoeken pleegt, pakt hij de auto. Deze combinatie is toegestaan.

De werknemer hoeft voor de leasefiets geen apart registratie van de zakelijke of privékilometers bij te houden. Voor een fiets van de zaak maakt het namelijk niet uit of je deze zakelijk of privé gebruikt. Daarom geldt de bijtelling voor een leasefiets altijd.

Kies de fiets

Fietsen naar het  werk  heeft positieve effecten voor zowel werkgevers, werknemers, het milieu en de gehele samenleving. Daarom spoort “Kies  de Fiets!” iedere werkgever in Nederland aan om zich in te spannen om 10 procent meer werknemers op de fiets te krijgen.  Wist je bijvoorbeeld dat 25% van  de autoforensen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over  te stappen op een ander vervoersmiddel?

In verband met de coronamaatregelen blijft op dit moment het advies van de overheid: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Met de “Kies de Fiets” campagne krijg je informatie over alle “financiële regelingen en voorzieningen waarmee je het fietsgebruik in de toekomst onder de werknemers weer kunt stimuleren. Zodat straks, wanneer de corona-aanpak dit toelaat, meer werknemers met de fiets naar kantoor komen.

Kies de fiets: voordelig voor werkgever en werknemer

Vragen en antwoorden over de fiets van de zaak

Bron: Salaris van Morgen 11 maart 2021