check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Financiële nood? 7 alternatieven voor het ontslaan van personeel

07-05-2021

Wanneer uw onderneming in financiële nood verkeert, lijkt het ontslaan van uw personeel het laatste redmiddel. Maar heeft u alternatieven als een vertrekregeling, omscholing en vervroegd pensioen al bekeken? Wij zetten 7 alternatieven voor ontslag op een rijtje.

U bezuinigt al op personeelsuitjes, verlengt tijdelijke contracten niet en vervangt geen personeel dat vertrekt. Maar het is nog niet genoeg om het bedrijf overeind te houden. Besparen op loonkosten lijkt nog de enige optie. Personeel ontslaan kost echter ook tijd en geld. Maar misschien hoef je je personeel helemaal niet te ontslaan, vertelt Petra Hogewind-Wolters, in de nieuwsbrief van Kamer van Koophandel. Ze is arbeidsrechtjurist en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Ze bespreekt alternatieven als een vertrekregeling, omscholing of collegiale uitleen.

1. Ziekteverzuim bekijken

Kijk eerst naar het ziekteverzuim. Is dat hoog? Probeer dat onder de 5% te brengen door bijvoorbeeld werkomstandigheden of -begeleiding te verbeteren. En zijn er werknemers in dienst die al langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt zijn? Overweeg om voor langdurig zieken een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV.

2. Vertrekregeling

Een ander alternatief is een vertrekregeling. “Die zie je veel in de praktijk”, vertelt Hogewind-Wolters. “Je komt samen met je medewerker tot een overeenkomst om uit elkaar te gaan. Je stimuleert het natuurlijke verloop en hoeft niet langs een rechter of het UWV.”

Zo’n overeenkomst wordt beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst genoemd. Met deze overeenkomst ben je niet gebonden aan ontslaggronden, opzegtermijn en wettelijke ontslagvergoedingen, zoals de transitievergoeding. Er staat in per wanneer de regeling ingaat, van welk werk de werknemer vrijstelling krijgt, de hoogte van de vergoeding, compensatie van vakantiedagen, verval van een concurrentiebeding, het behoud van leaseauto of laptop en of je looncompensatie geeft. “Door looncompensatie te geven lijdt je werknemer geen inkomensverlies”, vertelt Hogewind-Wolters. “Je geeft bijvoorbeeld een aanvulling op de WW-uitkering. Het UWV betaalt de eerste maanden 75%, de werkgever 25%. Hoeveel maanden je looncompensatie wilt geven, zet je ook in de vaststellingsovereenkomst.”

Uw werknemer hoeft niet akkoord te gaan met een vertrekregeling. Redenen waardoor u het aantrekkelijk voor hem maakt om akkoord te gaan: de werknemer

  • krijgt een coach of vrijstelling van werk.
  • behoudt het recht op een WW-uitkering.
  • bespaart zichzelf een juridisch ontslagproces.
  • houdt de eer aan zichzelf, krijgt misschien een afscheidsfeestje en gaat door naar de volgende baan.

“Let op als je tegelijkertijd of kort daarna toch een reorganisatie begint”, waarschuwt Hogewind-Wolters: “Het UWV telt deze vertrekkende werknemers mee om te bepalen of er sprake is van collectief ontslag. Bij collectief ontslag beëindig je dienstverbanden van 20 of meer werknemers binnen een periode van 3 maanden. Als dit zo is, moet je rekening houden met de Wet melding collectief ontslag (WMCO).”

3. Om- en bijscholing

Heeft u te veel werknemers in dienst binnen een bepaalde functie, maar heeft u ze nog wel nodig voor andere werkzaamheden? Bied ze dan bij- of omscholing aan, zodat ze ander werk voor u kunnen doen. Deze omscholing kan een lang traject zijn, maar ook een korte cursus.

  • Breng eerst in kaart welke kennis en kunde uw eigen werknemers al hebben en welke u nog nodig hebt.
  • Zoek naar interessante opleidingen, cursussen of trainingen. Vraag naar goede ervaringen in je netwerk of ga online op zoek. Er is een gratis aanbod, zoals bij Coursera of Google’s Digitale Werkplaats. Stimuleer collega’s ook om elkaar te trainen als de kennis en kunde al aanwezig zijn in uw bedrijf.
  • Betaalde cursus gevonden? Kijk welke subsidies voor omscholing interessant voor je zijn.

Begeleid uw werknemers met de omscholing eventueel naar ander werk, bijvoorbeeld in kansrijke branches waar ze personeel nodig hebben.

4. Collegiale uitleen

U kunt een werknemer ook uitlenen aan een collega-ondernemer. Dit heet collegiale uitleen en ziet u veel in de bouw. Het voordeel is dat uw personeelskosten vergoed zijn. Heeft u wel weer een project? Dan heeft u in ieder geval uw mensen nog.

Met collegiale uitleen detacheert u uw personeel als het ware aan een collega-ondernemer. Hiervoor maakt u samen met de collega-ondernemer een detacheringsovereenkomst. Dat is een inhoudelijke overeenkomst, opgesteld door een jurist. Daarin staan in ieder geval afspraken over de termijn en werkzaamheden, aansprakelijkheid, werktijden en vakantie.

Wanneer u uw personeel detacheert, dan geldt voor u als uitlener een registratieplicht. Volgens de wet Waadi moet je in het Handelsregister een aantekening laten opnemen dat je arbeidskrachten ter beschikking stelt: de Waadi-registratie. Check bij de Waadi-registratie of dit voor u van toepassing is.

5. Uitbesteed werk terughalen

Mogelijk heeft u zaken als marketing uitbesteed aan een extern bureau. Dit kunt u, met inachtneming van lopende contractuele verplichtingen, opzeggen en weer in huis halen. “Je eigen werknemers nemen die werkzaamheden weer over. Daarmee bespaar je op externe kosten en houd je je eigen personeel aan het werk. Gebruik om- en bijscholing (alternatief 3) als dat nodig is. Het is namelijk zonde als je geldt misloopt omdat je marketing of boekhouding niet goed worden gedaan”, zegt Hogewind-Wolters.

6. Vervroegd of deels met pensioen

U kunt werknemers op leeftijd ook stimuleren vervroegd of deels met pensioen te gaan. Al zit daar wel een ‘maar’ aan, zegt Hogewind-Wolters. “De overheid stimuleert niet dat mensen eerder met pensioen gaan, blijkt uit de RVU-regeling. Die maakt het fiscaal onaantrekkelijk voor een werkgever om dat te doen.” Door een tijdelijke versoepeling van de RVU-heffing per 2021 kan vervroegd pensioen toch aantrekkelijk zijn.” Hogewind-Wolters’ advies is om je boekhouder of accountant te laten berekenen of dit alternatief voor u fiscaal aantrekkelijk is.

7. NOW

Verwacht u na de coronacrisis uw eigen personeel weer nodig te hebben? Vraag dan de NOW-regeling aan. Hiermee kunt u uw personeel deels doorbetalen tijdens de coronacrisis.

“De NOW is afhankelijk van je omzetdaling en dekt niet alle loonkosten. Je ontvangt een voorschot en de eventueel te veel ontvangen subsidie betaal je later terug. Doe de aanvraag daarom samen met een adviseur of boekhouder, zodat je een goede inschatting maakt”, tipt Hogewind-Wolters.

Publicatie van Kamer van Koophandel - 23 april 2021.