Heeft u nog ruimte binnen de werkkostenregeling?

03-12-2018

Wellicht geeft u in de drukke en feestelijke decembermaand een kerstpakket weg of organiseert u een oudjaarsborrel, maar hoe kan u dit fiscaal behandelen? In dit nieuwsbericht lichten we de fiscale regels rondom de feestdagen toe.

De locatie van het feest

Geeft u een feest en doet u dit bij u op het bedrijf? Dan geldt voor de consumpties een nihil-waardering, ook voor de partner en de kinderen van de werknemer. Dit houdt in dat consumpties volledig in de bedrijfskosten kunnen worden opgenomen. Zijn er overige uitgaven? Dan vallen deze in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Geeft u het feest op een externe locatie? Dan kan de waarde van de consumpties en de andere kosten voor het feest bij het loon van de werknemers geteld worden of het kan als eindheffingsloon worden ondergebracht in de vrije ruimte. Wil u weten of u nog vrije ruimte beschikbaar heeft? Vraag ons en/of uw accountant naar deze informatie!

De vrije ruimte

Om uw kennis op te frissen: de vrije ruimte bedraagt 1,2% van uw jaarloonsom. Tot maximaal dit bedrag mogen onbelaste verstrekkingen worden gedaan aan het personeel. Bij een overschrijding van de 1,2% dient u over het meerdere 80% eindheffing te betalen. U rekent deze overschrijding dan af met de belastingdienst in de loonaangifte van januari 2019.Geschenken aan het personeel kunnen op twee manieren verwerkt worden: bijtellen bij het loon van de werknemer of opnemen in de vrije ruimte. In de praktijk kiezen de meeste werkgevers voor de laatste optie. 

Flexwerkers en uitzendkrachten

Vaak worden ook geschenken gegeven aan mensen die wel binnen uw organisatie werkzaam zijn, maar niet op de loonlijst staan. Een voorbeeld hiervan zijn uitzendkrachten. Voor hen geldt een eindheffing van 45% bij een verstrekking tot 136 euro. Is de verstrekking hoger dan dit bedrag, dan is de eindheffing over het gehele bedrag 75%.

Neem contact op voor passend advies

Wilt u advies hebben, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder! 


Hartelijke groet,

Team Salaris Compleet