check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Mkb hikt tegen personeelstekort aan

08-06-2019

Dat werkzoekenden de vacatures momenteel voor het uitkiezen hebben, laat zich ook voelen in het bedrijfsleven. Mkb'ers zien het vinden van goed gekwalificeerd personeel als grootste belemmering voor hun onderneming, blijkt uit onderzoek. 

In de aanloop naar een grote internationale ondernemersbijeenkomst in Den Haag deze dagen, heeft de Kamer van Koophandel (KvK) de thermometer in de BV Nederland gestoken.

Gekwalificeerd én voldoende personeel vinden

Uit het KvK-onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde mkb’ers het vinden van goed gekwalificeerd personeel, ziet als een belemmering voor de bedrijfsvoering. Daarnaast noemt 25% het vinden van voldoende personeel. Moeilijkheden in het personeelsbeleid komen terug bij zowel ondernemingen die zich richten op groei van de omzet, als ondernemingen die vooral bezig zijn om de omzet zo stabiel mogelijk te houden.

Werkzoekenden hebben wat te kiezen

Dat juist het personeelstekort als grote belemmering uit de bus komt, is niet gek gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dat ondernemingen er goed aan doen om zichzelf vooral als aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten, valt ook af te leiden uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De ‘spanning’ op de arbeidsmarkt, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar namelijk een nieuwe piek bereikt. In die drie maanden waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen, tegen 80 in het laatste kwartaal van 2018.

Financiering krijgen niet de grootste zorg

Naast zorgen over het personeel noemen mkb’ers nog een aantal belemmeringen. Bijvoorbeeld: het vinden van voldoende klanten (32%), kennis en ervaring van werknemers (21%) en onvoldoende financiële middelen (18%). Het binnenhalen van financiering staat met 12% redelijk onderin het lijstje. Terwijl hier in het verleden door het mkb juist over geklaagd werd.

Financiële situatie onderneming vergalt nachtrust

De KvK heeft mkb’ers voor het onderzoek ook nog gevraagd of zij ’s nachts wel eens wakker liggen van zaken rond hun onderneming. Bij ruim één op de vijf blijkt dat mee te vallen. Van de ondernemers die wel tobben ’s nachts, zijn de financiële situatie van de onderneming (26%) en het ‘kunnen voldoen aan afspraken’ de grootste nachtrust brekers.


Bron: Rendement