check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Tips voor werkgevers om jongere werknemers te vinden én te binden!

24-03-2023

Om als werkgever aantrekkelijk te zijn voor de volgende generatie werknemers moeten werkgevers laten zien dat het werk impact heeft, dat werknemers gezien en gehoord worden en dat er ruimte is voor een goede werk/privé balans. Dat adviseert UWV aan werkgevers om de volgende generatie werknemers te binden en boeien.

Vanwege structurele krapte op de arbeidsmarkt is het binden en boeien van de volgende generatie een belangrijke uitdaging voor werkgevers. Om werkgevers daarbij de te helpen heeft UWV 9 tips samengesteld.

Krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt bereikte in 2022 een hoogtepunt en ook in 2023 zal de arbeidsmarkt nog erg krap blijven. In een aantal sectoren, zoals de techniek, zorg, onderwijs en ICT is de krapte op de arbeidsmarkt waarschijnlijk zelfs structureel de komende jaren. Daarnaast speelt de vergrijzing een rol in de afname de komende jaren van de beroepsbevolking.

Kortom, de komende jaren zal het voor werkgevers steeds belangrijker worden om ervoor te zorgen dat zij in de toekomst ook beschikken over genoeg jonger personeel.

Andere blik op werk

Jonge en aankomende werknemers kijken anders naar werk en vragen om meer afwisseling, uitdaging en bevestiging. Dit blijkt uit onderzoeken van onder andere de Nationale Beroepengids en de Waarde van Werk Monitor.

Ook willen zij werk met maatschappelijke impact zo dat zij bijdragen aan een oplossing voor sociale, maatschappelijke of milieuproblemen. Daarnaast willen ze flexibiliteit in werktijden en werkzaamheden en ontlenen ze een deel van hun identiteit aan hun werk.

Ontwikkeling en anders leren

‘Ontwikkeling staat centraal in de wensen van de volgende generatie werkenden.’ Dat laat Joselyn Faber, arbeidsmarktadviseur van UWV weten.

‘Het gaat dan om zowel ontwikkeling op de werkvloer, op de functie-inhoud, persoonlijke ontwikkeling en hun toekomstige carrière. Daarnaast leert de nieuwe generatie anders. Ze pakken sneller dingen op en willen de informatie veel compacter aangeleverd krijgen om vervolgens zelf te gaan ontdekken hoe het zit. Hierin verschillen ze onder andere ten opzichte van de huidige generatie werkenden.’

Tips om jongeren te binden

Om werkgevers te helpen hierop in te spelen heeft UWV 9 tips samengesteld die werkgevers helpen om een aantrekkelijke werkgever te worden voor de volgende generatie werknemers.

9 tips om jongere werknemers te vinden en binden:

  1. Zorg voor een goed salaris, maar vergeet ook niet voldoende baanzekerheid te bieden.
  2. Laat zien welke impact hun werk heeft, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Hoe groter het doel waar aan wordt bijgedragen, des te beter.
  3. Laat jongeren zich gezien en gehoord voelen op de werkvloer. Ze hebben graag zinvol werk waar ze hun passie in kwijt kunnen en ruimte om hun successen te vieren.
  4. Zorg voor een hiërarchie op basis van kennis en kunde.
  5. Zorg voor voldoende mogelijkheden om (vakinhoudelijke en persoonlijke) vaardigheden te ontwikkelen.
  6. Vertel over de groeimogelijkheden binnen de organisatie en ondersteun de jongere werknemer bij het bewandelen van zijn of haar persoonlijke groeipad.
  7. Zorg voor een eigentijdse manier van kennisoverdracht, met digitale leeromgevingen en uitdagende modules.
  8. Zorg voor leuk en afwisselend werk, met ruimte voor eigen initiatief.
  9. Bied een baan met goede afwisseling van zelfstandig werken en werken in teamverband.

Publicatie van SalarisVanmorgen van 20 maart 2023