check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Transitievergoeding bij beëindiging arbeidsovereenkomst

19-10-2018

Een transitievergoeding moet uitgekeerd worden als het initiatief voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt. In dit nieuwsbericht wordt een voorbeeld uit de praktijk gegeven.  

Bij de desbetreffende zaak is de werknemer aangenomen met een arbeidscontract van een jaar en deze is tweemaal verlengd. Na deze periode heeft de werkgever de werknemer diverse functies met dezelfde arbeidsvoorwaarden aangeboden. Nu het einde van de arbeidsovereenkomst door de werkgever is aangezegd, verzoekt hij de kantonrechter de werkgever te veroordelen om de verschuldigde transitievergoeding te betalen.

Heeft de werknemer recht op transitievergoeding?

Uit de wettekst van artikel 7:673 BW volgt dat een transitievergoeding verschuldigd is, wanneer het initiatief van het einde van de arbeidsovereenkomst uitgaat van de werkgever. In deze zaak heeft de werkgever met de brief, van 14 februari 2018, het einde van de arbeidsovereenkomst aangezegd per 27 maart 2018. Daarom moet ervan uit worden gegaan dat het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst kwam van de werkgever. 

De werkgever voert aan dat de werknemer meerdere aanbiedingen voor andere functies heeft verworven en volgens hem de aanzegging inhoudelijk is gewijzigd. Dit betekend niet dat het initiatief tot einde van de arbeidsovereenkomst bij de werknemer is komen te liggen. De werknemer heeft recht op een transitievergoeding. De werkgever wordt veroordeeld tot betaling van dit bedrag. 


Bron: Salarisnet