check map-marker close chevron-down phone twitter facebook envelope linkedin

Vrije ruimte stijgt ook in 2021 naar 3%

29-01-2021

De vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom gaat ook in 2021 tijdelijk omhoog van 1,7% naar 3%. Dit staat in de Kamerbrief uitbreiding economisch steun- en herstelpakket van 21 januari 2021.

De vrije ruimte in de werkkostenregeling wordt ook in 2021 verruimd. Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven zonder dat deze belast worden. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden.

Onbelast thuiswerkkosten vergoeden

Werkgevers gebruiken de vrije ruimte nu soms al om onbelaste thuiswerkkostenvergoedingen te verstrekken, naast de mogelijkheden die er al zijn. Het kabinet heeft voor het jaar 2020 de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever tijdelijk verhoogd naar 3 procent. Ook voor het jaar 2021 zal het kabinet de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever tijdelijk verhogen van 1,7 naar 3 procent. Boven de € 400.000 blijft het percentage 1,18 procent.

Arbovoorzieningen en ICT-middelen

Op dit moment is het al mogelijk om onder voorwaarden bepaalde thuiswerkgerelateerde kosten onbelast te vergoeden, bijvoorbeeld arbovoorzieningen en ICT-middelen. Bij arbovoorzieningen kan gedacht worden aan het faciliteren van een ergonomisch verantwoorde werkplek zoals een bureaustoel. Onder een ICT-middel valt bijvoorbeeld een noodzakelijke laptop. Ook is de vrije ruimte te gebruiken om andere thuiswerkkosten onbelast te vergoeden.

Aanvullende regeling

Het is heel goed mogelijk dat thuiswerken in de toekomst, nu we er noodgedwongen meer ervaring mee hebben opgedaan, veel meer dan voorheen normaal zal worden. Daarom onderzoekt het kabinet in samenspraak met maatschappelijke organisaties en sociale partners de mogelijkheden van een aanvullende regeling waarbinnen het voor de werkgever mogelijk wordt om onbelast ook andere thuiswerkkosten te vergoeden.

Publicatie van Salaris Vanmorgen op 21 januari 2021