Door het warme en droge lenteweer is het hooikoortsseizoen voor sommigen wat eerder begonnen dan normaal. Vooral buitenwerkers kunnen hierdoor veel hinder ondervinden. Met speciale beschermingsmaatregelen kan de werkgever de klachten enigszins verminderen.
Volgens Weeronline zal het hooikoortsseizoen de komende weken zijn hoogtepunt bereiken. Door de combinatie van warm en droog weer én de aanhoudend stevige wind is de piek van het hooikoortsseizoen nu al aangebroken. Sommige planten die allergische klachten kunnen geven, stonden half april al in bloei. Voor buitenwerkers die allergisch zijn voor pollen betekent dit dat zij een langere periode last kunnen hebben van gezondheidsklachten. Grassen kennen een lange bloeitijd, de beruchte ambrosia bloeit juist later in het jaar. Warm en zonnig weer kan deze periode nog verlengen, voor sommige soorten wel tot eind oktober. De bloeitijd van berkenbomen daarentegen is nu voorbij, waardoor de hinder door boompollen is afgenomen.
Hooikoorts ontstaat door een allergische reactie op stuifmeel. Hooikoortspatiënten kunnen allerlei klachten ervaren. Neus- en oogklachten komen het vaakst voor, maar ook een jeukende keel en jeukende oren komen voor, net als longklachten. Mensen met astma hebben daar meer last van. Ook vermoeidheid, verminderde concentratie en een gevoel van koorts worden vaak gemeld. Soms leidt dit tot (kort) verzuim. Werknemers die buiten moeten werken, kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken, zoals een (sport)bril en hoed of pet om te voorkomen dat stuifmeel in de ogen en het haar terechtkomt. Verder kan vaseline smeren rond de neusgaten helpen voorkomen dat stuifmeel in het neusslijmvlies komt. Ook is het belangrijk na het buitenwerk te douchen en andere kleding aan te trekken. Waar mogelijk kan de werkgever het buitenwerk ’s ochtends voor 10.00 uur plannen.