Onder welke voorwaarden een werknemer bij u komt werken, zult u in de arbeidsovereenkomst vastleggen. In de wet is bepaald welke informatie u hierover aan de werknemer moet geven. Die wettelijke bepaling wordt op 1 augustus 2022 uitgebreid als gevolg van nieuwe regels vanuit de Europese Unie (EU). De werknemer krijgt dan recht op meer informatie.
Het voorstel voor de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ krijgt momenteel veel aandacht in de vakmedia. Een maatregel uit deze wet die u niet over het hoofd mag zien, is een wijziging van artikel 655 van Burgerlijk Wetboek 7.
In dit wetsartikel staat welke informatie over de arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden u schriftelijk (of elektronisch) aan de werknemer moet verstrekken. Hoewel u in principe vrij bent om een arbeidsovereenkomst mondeling aan te gaan, moet u door artikel 7:655 BW dus ook altijd een aantal gegevens op schrift stellen. Welke gegevens dit precies zijn, leest u in het kader hieronder.
Welke gegevens zijn op dit moment verplicht?
Momenteel bepaalt artikel 7:655 BW dat u aan de werknemer een ‘schriftelijke of elektronische opgave’ moet verstrekken met in ieder geval deze gegevens:
Transparantie over de arbeidsvoorwaarden
Het idee achter de naderende wijzigingen is dat er meer transparantie moet komen over de arbeidsvoorwaarden van werknemers, zodat voor hen duidelijk is waar zij recht op hebben en zij beter beschermd worden. In de nieuwe EU-richtlijn zijn voorschriften opgesteld voor de informatie die werknemers moeten ontvangen rond hun indiensttreding. Nederland voldoet hier grotendeels al aan via het bestaande artikel 7:655 BW, maar het kabinet moet in dit wetsartikel toch een aantal aanvullingen en wijzigingen aanbrengen om de Europese regels volledig na te leven. Vanaf 1 augustus 2022 moet u niet alleen méér informatie aan werknemers geven, maar ook rekening houden met een nieuwe deadline voor de informatievoorziening bij indiensttreding.
Rond aanvang dienstverband
U behoort straks diverse gegevens over het dienstverband uiterlijk een week na aanvang van de werkzaamheden aan de werknemer te verstrekken. Het gaat om:
De verplichte gegevens voor een werknemer die in het buitenland aan de slag gaat, moet u vóór vertrek geven. De overige gegevens waar de werknemer op basis van artikel 7:655 recht op heeft, moet u binnen een maand na aanvang van de werkzaamheden verstrekken. Eindigt de overeenkomst al binnen die eerste maand, dan moet u de gegevens verstrekken voordat de werknemer bij u weg is.
Administratieve lasten
Met het oog op de administratieve lasten is het niet handig als u de werknemer op twee verschillende momenten informatie toestuurt. U kunt het uzelf makkelijk maken door alle gegevens in één keer te verstrekken. De arbeidsovereenkomst is hiervoor een logisch middel. De regering vindt dit ook wenselijk; voor de meeste verplichte gegevens geldt dat als u ze in een schriftelijke arbeidsovereenkomst opneemt, u niet nog een aparte melding naar de werknemer hoeft te sturen. Daarnaast kunt u voor een aantal gegevens aan uw informatieplicht voldoen door de werknemer te verwijzen naar de cao (uiteraard op voorwaarde dat in die cao de gegevens zijn opgenomen). Dat u ook aan uw informatieplicht kunt voldoen door de diverse gegevens op een loonstrook te vermelden, wordt uit de wet gehaald.
Veranderingen zo snel mogelijk melden
Tijdens het dienstverband kunnen gegevens veranderen. In het huidige artikel 7:655 BW staat dat u bij zo’n verandering binnen een maand nadat deze van kracht is geworden, een schriftelijke of elektronische melding moet doen bij de werknemer, tenzij de verandering het gevolg is van een cao- of wetswijziging.
Per 1 augustus wordt dit wat strenger geformuleerd. U moet dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk op de dag waarop de wijziging ingaat, de gewijzigde gegevens schriftelijk of elektronisch bevestigen aan de werknemer (tenzij de wijziging een gevolg is van de wet of cao). Let daar dus op.
Bewijs van elektronische opgave gegevens
Verder worden de regels voor het documenteren van de verplichte gegevens iets aangescherpt. Onveranderd blijft dat u als werkgever de opgave met verplichte gegevens, zoals de arbeidsovereenkomst, moet ondertekenen. Bij een elektronische opgave gaat het dan om een betrouwbare elektronische handtekening. Ook blijft gelden dat een werknemer een elektronische opgave moet kunnen opslaan en nalezen, en dat voor het verstrekken van een elektronische opgave een duidelijke instemming van de werknemer nodig is. Per 1 augustus wordt expliciet aan de wet toegevoegd dat de werknemer de opgave ook moet kunnen afdrukken én dat u een bewijs van overdracht of ontvangst van de opgave moet bewaren.
Meer informatie
In de afgelopen maanden heeft u ook over andere maatregelen van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden kunnen lezen, zoals de wijzigingen voor het studiekosten- en nevenarbeidbeding en de mogelijkheid voor een verzoek om meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Wilt u deze artikelen nalezen, dan gaat u naar www.rendement.nl/arbeidsovereenkomst.
Wijzigingen in de verplichte informatie
Zoals eerder in de tekst al is aangegeven, moet u straks ook meer informatie aanleveren bij de werknemer. Enkele wijzigingen in de verplichte informatie:
Ga op basis van de veranderingen in artikel 7:655 BW na of u wijzigingen moet aanbrengen in (voorbeeld)arbeidscontracten en het personeelsreglement. Mogelijk staan sommige gegevens al in de cao.
Le op: Voldoet u niet aan uw informatieplicht, dan bent u aansprakelijk voor de eventuele schade hiervan voor de werknemer. U mag hem ook niet benadelen als hij gebruikmaakt van rechten uit 7:655 BW.