18-10-2021

Ontslagvergoeding tijdens dienstbetrekking: welke tabel gebruik je?

Gebruik je bij een ontslagvergoeding die de werknemer nog tijdens zijn dienstverband krijgt de witte of groene tabel bijzondere beloningen?

Voor een eenmalige ontslagvergoeding die de werknemer tijdens de dienstbetrekking ontvangt, gebruik je de groene tabel bijzondere beloningen.

Voorbeeld: de dienstbetrekking van een werknemer eindigt op 30 juni. Hij ontvangt op 24 juni een eenmalige ontslagvergoeding tegelijkertijd met het reguliere loon. Voor de ontslagvergoeding gebruik je de groene tabel bijzondere beloningen.

Loon uit vroegere dienstbetrekking

Een ontslagvergoeding is namelijk altijd loon uit vroegere dienstbetrekking. Dit geldt ook als je deze uitbetaalt tijdens de dienstbetrekking. De werknemer ontvangt deze vergoeding niet voor het werk zelf, maar omdat hij vroeger heeft gewerkt. Je gebruikt de groene tabel voor bijzondere beloningen.

Nieuwe inkomstenverhouding

De ontslagvergoeding geef je aan in een aparte inkomstenverhouding. Wanneer je in hetzelfde tijdvak een ontslagvergoeding naast het reguliere loon betaalt aan een werknemer, neem je deze werknemer onder twee verschillende nummers inkomstenverhouding op in de aangifte loonheffingen. Groen en wit loon mogen niet in één inkomstenverhouding.

Werknemersverzekeringen

De ontslagvergoeding vormt geen loon voor de werknemersverzekeringen. In de rubriek ‘Loon SV’ vul je 0 in.

Meer informatie lees je in de handreiking Hoe verwerk ik een ontslagvergoeding in de aangifte loonheffingen? 

Publicatie van SalarisVanmorgen op 17-08-2021