09-05-2023

"Ouderwets" vakantiegeld lijkt zijn populariteit te verliezen

Het is mei: dat betekent dat miljoenen werkende mensen in Nederland deze of komende maand hun vakantiegeld ontvangen. Maar het traditionele vakantiegeld lijkt zijn populariteit te verliezen. Werknemers krijgen steeds vaker de vrijheid om hun eigen keuzes te maken over de besteding van hun geld. Inmiddels krijgt de helft van de werknemers hun vakantiegeld via een individueel keuzebudget (IKB), ook wel Persoonlijk Keuzebudget (PKB) genoemd.

Individueel keuzebudget

Het vakantiegeld is vaak 8% van het jaarsalaris en is dus eigenlijk (bijna) een extra maandsalaris. Meestal wordt dit vakantiegeld maandelijks gereserveerd en vervolgens jaarlijks in mei in één keer uitbetaald. De werknemers kunnen dit geld dan besteden aan hun vakantie. Toch wordt het steeds vaker op andere manieren uitbetaald.

Steeds meer werkgevers stappen over op een individueel keuzebudget, zodat werknemers zelf kunnen bepalen wanneer dit wordt uitbetaald en waar ze het aan uit willen geven. Hierdoor houdt de werkgever rekening met de individuele situatie, levensfase en wensen van de werknemers.

In het individueel keuzebudget zit namelijk niet alleen vakantiegeld, maar ook bovenwettelijke vakantiedagen en een eventuele eindejaarsuitkering. De waarde kan per werkgever of sector verschillen.  Als werknemers het budget voor een cursus, sportabonnement of fiets gebruiken, of er extra vakantiedagen mee kopen voordat er belasting over dat salaris wordt betaalt, is de werknemer goedkoper uit en bespaart de werkgever op sociale lasten. Het individueel keuzebudget kan ook uitbetaald worden. 

Bewuste keuzes

Toch is niet iedereen te spreken over deze nieuwe manier van vakantiegeld. Budgetvoorlichter Nibud ziet juist voordelen in de jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld of het IKB. Uit onderzoek blijkt namelijk dat werknemers hun vakantiegeld bewuster besteden als het voor ze gespaard en éénmalig uitgekeerd wordt.

Nibud ziet ook een stijging van gevallen waarin het vakantiegeld gebruikt wordt om achterstallige rekeningen te betalen of schulden af te lossen, waardoor meer mensen een stap kunnen maken richting schuldenvrij leven. 

Ook kan het verstandig zijn om met het vakantiegeld het spaarbuffer te verhogen, in plaats van een grote uitgave te doen. Toch benadrukt het Nibud dat de besteding van vakantiegeld persoonlijk is, en dat medewerkers zelf mogen bepalen waar zij het aan uitgeven.

Uitgavenpatroon

Werknemers kunnen zelf kiezen hoe zij het keuzebudget laten uitbetalen: éénmalig, maandelijks of af en toe.

Het Nibud is voorstander van éénmalig uitbetalen, omdat werknemers dan niet hun uitgavenpatroon aanpassen. Bij maandelijkse uitbetalingen zijn werknemers eerder geneigd om hun uitgaven daaraan aan te passen.

Incasso-organisatie Flanderijn is het daar niet mee eens. Zij denken dat maandelijkse uitbetalingen werknemers juist kunnen helpen om te voorkomen dat rekeningen zich opstapelen. Toch blijft het advies dat werkgevers hun personeel goed moet informeren over de eventuele gevolgen van het uitbetalen van het keuzebudget.

Advies

Werknemers hebben met het IKB meer individuele ruimte, meer invloed en meer verantwoordelijkheid. Steeds meer werkgevers kiezen voor een individueel keuzebudget, omdat ze daarmee hun personeel de vrijheid geven zelf keuzes te maken. Het valt onder goed werkgeverschap om werknemers meer vrijheid te bieden en ze daarmee te helpen een goede balans tussen werk en privé te vinden.

Bent u als werkgever benieuwd naar de mogelijkheden van een individueel keuzebudget binnen uw bedrijf? En wilt u weten hoe dit ingericht kan worden? Wij geven graag advies. Onze collega Brigitte Alsemgeest is specialist in beloningsadvies en onderzoekt graag de mogelijkheden passend bij uw bedrijf.

Stuur dan een bericht naar info@salariscompleet.nl t.n.v. Brigitte Alsemgeest of neem telefonisch contact met haar op via 0174 – 820 420.

Bron: Nu.nl van 28 april 2023 – Ouderwets vakantiegeld is op zijn retour