12-03-2024

RI&E

Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) breng je de arbeidsrisico's voor je werknemers in kaart. Een RI&E is verplicht als je tenminste één werknemer in dienst hebt. Lees hoe je een RI&E maakt en hoor tips van andere ondernemers. 

RI&E opstellen

Aan de slag met je RI&E

Het maken van een RI&E is niet moeilijk. Het kost wel tijd. Op de website van Steunpunt RI&E lees je hoe je direct aan de slag gaat met je eigen RI&E, wat de kosten zijn en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. Ook vind je het antwoord op veelgestelde vragen. 

Arbeidsrisico's in de horeca

Horeca-onderneemster Margriet van Heesch vertelt hoe zij dankzij de RI&E zwaar oogletsel kon voorkomen. Met de laatste update van hun RI&E heeft Van Heesch een externe vertrouwenspersoon aangenomen. Ze vertelt hoe en waarom je aan de slag moet met een RI&E en wat het je kan opleveren. Bekijk hier de video

Arbeidsrisico's op kantoor

Ondernemer Bob Veldhuizen vertelt hoe letselschade kan oplopen tot honderden euro's als je geen RI&E hebt. Op zijn werkvloer zijn stress en zittend werk de grootste arbeidsrisico's. Veldhuizen geeft tips hoe je risico's kunt verlagen en hoe je zelf aan de slag gaat voor een veilige werkvloer. Bekijk hier de video.

Verplicht vanaf één medewerker

De RI&E is verplicht als je tenminste één medewerker in dienst hebt. Hieronder vallen ook stagiairs, vrijwilligers, inhuurkrachten en uitzendkrachten. Betrek je medewerkers bij het inventariseren van de risico's. Zij hebben met veel van de maatregelen te maken en zien risico's die jij misschien over het hoofd ziet.

RI&E bijwerken

Zodra er iets in je organisatie verandert, kunnen de risico's ook veranderen. Controleer je RI&E elk jaar en werk het bij. Of pas het meteen aan wanneer er iets verandert dat van invloed is op de arbeidsrisico's.

Publicatie van KVK.nl