Het jaarverslag van de Arbeidsinspectie laat zien dat arbeidsongevallen vaker voorkomen bij uitzendkrachten en tijdelijke werknemers. Een langdurige arbeidsrelatie zou goed zijn voor de veiligheid, doordat werkgever en werknemer beiden bereid zijn hierin te investeren.
Uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval in 2024 met 11% toenam ten opzichte van 2023. De meeste ongelukken deden zich voor bij uitzendkrachten en bij werknemers met een tijdelijk contract. Een deel daarvan bestaat uit arbeidsmigranten. Die werken hier vaak tijdelijk en ook nog eens bij bedrijven waar zij worden ingezet als tijdelijke goedkope oplossing voor de korte termijn. De Arbeidsinspectie concludeert dat een hechte relatie tussen werkgever en werknemer bevorderlijk is voor veilige arbeidsomstandigheden. Doordat werkgever en werknemer een duurzame arbeidsrelatie hebben, voelen ze zich allebei meer betrokken en willen ze ook investeren in een veilige werkvloer.
Van de 4.306 arbeidsongevallen die zijn gemeld (waaronder 52 dodelijke slachtoffers), is de Arbeidsinspectie in 2.722 gevallen een onderzoek gestart (tool). Er konden er 2.702 worden afgerond. De meeste slachtoffers vallen in de sectoren industrie, bouwnijverheid en handel, vervoer en horeca. In de bouw komen relatief veel ongevallen voor met ernstige gevolgen. Na een ernstig arbeidsongeval komt de inspectie altijd langs. Volgens de nieuwe aanpak van de Arbeidsinspectie mogen werkgevers daarna in de meeste gevallen zelf onderzoek doen naar het arbeidsongeval (artikel). Ook maakt de werkgever op basis van het onderzoek een verbeterplan. Daarna vindt een vervolginspectie plaats. 84% van de bedrijven had in 2024 bij de vervolginspectie alle maatregelen in het verbeterplan doorgevoerd en 39% had daarnaast nog aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Het jaarverslag is te downloaden via nlarbeidsinspectie.nl .