Sinds enige tijd hebben werkgevers de mogelijkheid zelf een arbeidsongeval te onderzoeken. In juni 2024 is dit wettelijk geregeld. Deze nieuwe aanpak van de Arbeidsinspectie blijkt zijn vruchten af te werpen. De meeste werkgevers kiezen voor zelf onderzoek doen en dat leidt tot verbeteringen.
In juni 2024 is de regelgeving rond arbeidsongevallen gewijzigd. De werkgever kan zelf de oorzaak van een arbeidsongeval onderzoeken. Na een proefperiode in 2023 is deze mogelijkheid nu wettelijk geregeld. Dit moet werkgevers inzicht bieden in de oorzaken van het arbeidsongeval en bevorderen dat ze zelf aan de slag gaan met maatregelen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het moet leiden tot een veiligere werkvloer en minder arbeidsongevallen. Na anderhalf jaar ervaring met deze nieuwe methode heeft de Arbeidsinspectie de balans opgemaakt en geconstateerd dat het een succes is. De meeste werkgevers kiezen ervoor om zelf onderzoek te doen en 90% stelt een verbeterplan op. Werkgevers die het lastig vinden zelf onderzoek te doen, kunnen op de website van de Arbeidsinspectie de Zelfinspectietool Ongevalsonderzoek gebruiken.
De werkgeversrapportage bestaat uit een onderzoek naar de toedracht van het ongeval én een verbeterplan om ongevallen te voorkomen. In bijzondere gevallen doet de Arbeidsinspectie nog zelf onderzoek: bij arbeidsongevallen waarbij een dodelijk slachtoffer te betreuren is of waarbij sprake is van zeer ernstig letsel. Het gebeurt eveneens als er gevaarlijke stoffen in het spel waren, een minderjarig slachtoffer of een slachtoffer dat familie is van de werkgever. Nadat de Arbeidsinspectie heeft gevraagd om een werkgeversrapportage, krijgt de werkgever 15 werkdagen om deze aan te leveren. Vervolgens wordt de werkgeversrapportage getoetst. Als deze voldoet aan de criteria, wordt het ongevalsonderzoek afgesloten. De werkgeversrapportage wordt toegestuurd aan de personen die bij het arbeidsongeval betrokken waren.
Naar publicatie van Salaris Vanmorgen van 25 juli 2024